Campagnebijeenkomst Çavuşoğlu Rotterdam gaat niet door

Turks.nl Redactie

De campagnebijeenkomst van de Turkse minister van BuZa, Mevlüt Çavuşoğlu, in Rotterdam gaat niet door. De uitbater van de zaal heeft zich ‘teruggetrokken’.

De minister wilde propaganda voeren voor het aankomend referendum in Turkije. Er zijn ruim 245.000 kiesgerechtigde Turken in Nederland, vandaar dat Nederland een belangrijke locatie is. Noch de uitbater van de zaal, noch het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wil reageren op de afgelasting.

De locatie had plaats voor ruim 5000 mensen, en met het terrein eromheen zelfs 9000 mensen. UETD, de lobbygroep van de AK Partij in Europa, laat weten aan NOS dat ze de afgelasting respecteren, maar het niet verenigbaar vinden met de vrijheid van bijeenkomen. De kans dat er naar een andere locatie wordt uitgeweken is groot. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft laten weten een eventuele bijeenkomst te laten verbieden, omdat het de openbare orde zou verstoren. Waarom dat zou gebeuren is niet bekend. Volgens hem zijn Turkse campagnebijeenkomsten geen probleem, tenzij leden van de regering dit doen. Dat zijn namelijk niet alledaagse politici, maar vertegenwoordigers van een land.

In Duitsland en Nederland leidden de geplande bijeenkomsten van Turkse ministers tot een diplomatieke crisis. De ene na de andere zaal werd ‘ongeschikt’ verklaard door de Duitsers. Dat was de manier van de Duitsers om duidelijk te maken dat ze propaganda vanuit Turkije niet welkom heetten. Desondanks sprak Çavuşoğlu dinsdagavond tóch in Hamburg.