CDA, SP & SGP: ‘Turks-Nederlandse politieagenten zijn niet te vertrouwen’

Turks.nl Redactie
Total
375
Shares

Politici en deskundigen pleiten tegenover RTL Nieuws om een einde te maken aan de renteloze leningen aan Turks-Nederlandse politieagenten om hun militaire dienstplicht in Turkije af te kopen. 

Op zich een redelijk standpunt, maar wanneer de achterliggende reden duidelijk wordt, komt de vraag ‘Is er sprake van Turkofobie?’ al snel naar boven.

Wait. Whut?

Nederlandse politieagenten met de Turkse nationaliteit krijgen een renteloze lening van de Nederlandse overheid om daarmee hun dienstplicht gemakkelijk af te kunnen kopen.

Het gaat om een bedrag van zo’n € 1000,- en zou diversiteit binnen het politiekorps vergroten.

Geen vertrouwen in Turks-Nederlandse agenten

De deskundigen en politici die met RTL Nieuws hebben gepraat zijn van mening dat de regeling de Turkse overheid zou sponsoren en ‘Turkse reservisten’ toegang zou geven tot het veiligheidsapparaat in Nederland.

Oftewel, Turks-Nederlandse politieagenten zijn niet te vertrouwen, volgens die politici en deskundigen. Die kunnen immers geheime vijandige operaties uitvoeren binnen het politiekorps.

Daarnaast zou de Nederlandse overheid geen financiële steun moeten geven aan het Turks ‘dictatoriaal regime’.

Voormalig chef van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Pieter Cobelens noemt de regeling tegenover RTL Nieuws ‘onwenselijk en achterhaald’. Hij stelt dat de Nederlandse overheid het regime van Erdogan, ‘een regime met dictatoriale trekjes’, faciliteert.

Volgens deskundige Bibi van Ginkel van Instituut Clingendael krijg je met de regeling ‘Turkse reservisten in een Nederlandse veiligheidsorganisatie’ Ook het CDA wil dat de regeling stopt.

De partij stelt dat het ‘niet goed voelt gezien de recente ontwikkelingen om via een omweg de Turkse overheid te sponsoren’. Ook de SGP en de SP zijn tegen, volgens RTL Nieuws.

  • Loading...