Celstraffen geëist tegen Turks-Nederlandse gokbende

Turks.nl Redactie

Justitie heeft celstraffen tot zestien maanden geëist tegen leden van een Turks-Rotterdamse gokbende. Zij plaatsten laptops in cafés en koffiehuizen, waarmee online kon worden gegokt op voetbalwedstrijden.

Volgens justitie hebbend de Turkse Nederlanders samengewerkt met tientallen cafés en koffiehuizen in onder meer Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht. Er zouden miljoenen bij betrokken zijn.

Van hoofdverdachte Fahri C. wordt een bedrag van 3,2 miljoen euro teruggevorderd. De man verblijft in zijn moederland Turkije “vanwege een pijnlijke voet”. C. heeft bij de politie verklaard dat hij alles in opdracht deed van Turkse Duitsers.

De andere verdachten zouden elk hun eigen rol hebben gehad. Serafettin K. was volgens justitie de ‘loopjongen’ zijn geweest van Fahri C. Hij haalde het geld op. De Turkse Nederlander zegt pas in een laat stadium door te hebben gehad dat het om illegaal gokken ging: “Ik was werkloos en zag het als een baan.”

Hij kreeg zijn salaris contant in een envelop: 3000 euro per maand. Bij K. is ook een wapen aangetroffen. “Och, dat was een hobby. Iedereen heeft toch een hobby?”, reageert hij daarop.

Ook de laatste verdachte, Murat D., beweerde onschuldig te zijn tijdens de zitting in de rechtbank van Dordrecht. Hij legde als ‘de klusjesman’ kabels aan en bevestigde rolluiken. Verder niets. In een bericht aan zijn broer zou hij echter hebben verteld: “Ik heb werk. Ze doen aan voetbalspelen, illegale Toto.”

De advocaten in deze zaak vinden dat justitie de criminele activiteiten overdrijft. “Over een tijdje is deze vorm van online gokken misschien legaal.”

Justitie denkt daar anders over. “Een groot deel van het online gokken vindt in Rotterdam-Zuid plaats. In kansarme wijken, met lage inkomens. Gokken werkt verslavend en kan tot grote schulden leiden. Dat werkt ontwrichtend in gezinnen.”

De café-exploitanten die meededen, kregen soms de helft van de winst. Justitie gaat ook hen vervolgen. Het gaat om 23 personen.

De advocaten in deze zaak komen dinsdag met hun pleidooien. De rechter in Dordrecht zal waarschijnlijk twee weken later het vonnis uitspreken.