Coronavirus raakt ook Turkse bruiloften in Nederland

AvatarTurks.nl Redactie

Turkije wordt weliswaar (nog) niet geteisterd door het coronavirus, maar dat betekent niet dat Turkse Nederlanders geen maatregelen hoeven te treffen.

En dat gebeurt ook. In de meeste Turkse moskeeën wordt al opgeroepen om lichamelijk contact te mijden. Iets wat natuurlijk een impact heeft onder gastvrije- en sociale Turken. Elkaar een hand geven, de hand van ouderen kussen of elkaar 3x zoenen (of een kopstoot geven, als je een man bent) is natuurlijk de normaalste zaak bij Turken.

Een oproep in een Turkse moskee in Den Haag:

Ook zijn de effecten te zien op Turkse bruiloften. Het zijn vaak bijeenkomsten waar ruim duizend mensen op afkomen, elkaar feliciteren en dansen. Dat dansen gebeurt ook met lichamelijk contact: zoek op YouTube maar op ‘halay’.

Afgelopen weekend werd dan ook een maatregel genomen tijdens een bruiloft in Rijswijk. Een bekende Turkse muzikant, Davulcu Bülent, legde een foto vast van een bord met een duidelijke waarschuwing aan alle gasten. “Graag niet knuffelen of handen schudden wegens het coronavirus. Bedankt voor uw begrip,” staat er op.

Of de gasten zich daar echt aan hielden? “Alles ging gewoon door zoals gewoonlijk. Ik denk niet dat iemand de tekst heeft gelezen,” zegt Bülent tegen Turks.nl. Dus de gasten bleven gewoon feesten alsof er niks aan de hand was. Of dat aankomend weekend ook gebeurt, is nog de vraag. In Brabant is namelijk opgeroepen om alle evenementen af te gelasten en een week lang zo min mogelijk sociaal contact aan te gaan. Wij houden het in ieder geval in de gaten.