‘Crisis Turkije opgezet voor meer stemmen voor Rutte’

Turks.nl Redactie
Total
2K
Shares

Het was vooraf al bekend hoe de crisis met Turkije al zou verlopen en Rutte profiteerde hier het meest van. Dat zijn de woorden van columnist Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad.Het hele scenario was vooraf al uitgestippeld, schrijft Meeus in zijn laatste artikel. “Eerst de minister van Buitenlandse Zaken die het land niet in kwam, daarna de komst van de Turkse minister per auto.” Zo’n crisis was nodig om de positie van Rutte, zo net voor de verkiezingen, te versterken.

“Als de relatie met een groot buitenland onder druk staat, willen burgers een vertrouwde bestuurder in plaats van een twitteraar (Geert Wilders).”

Meeuws kreeg midden vorige week in Den Haag al gedetailleerd uitleg over de crisis. “Ik vermoed dus dat Nederland dit wilde, en dat vooral Rutte profiteert.”

Verder vindt hij dat vooral politici profiteren van de polarisatie dat zo’n crisis met zich mee brengt, en niet de burger. Hij noemt Rutte, Erdogan en Buma als politici die er hun voordeel mee doen. “Burgers hebben er belang bij dat alle stemmen tellen, polarisatie creëert dat vooral extreme stemmen tellen. Het is de prijs van een campagne. Dus het kan geen kwaad dat het bijna voorbij is.”

  • Loading...