D66: Europa moet relatie met Turkije herstellen

De Europese Unie (EU) moet de relatie met kandidaat-lidstaat Turkije dringend herstellen om te voorkomen dat Europa het land verliest als bondgenoot.
Turks.nl Redactie

Dat meldt elsevier.nl

Europa moet daarvoor het buitenlandbeleid intensiveren en meer samenwerken. 

Dat zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake dinsdag. Volgens Schaake zien zowel voor- als tegenstanders van de toetreding van Turkije het land steeds meer zijn eigen gang gaan.

Persvrijheid
‘Je ziet aan alle kanten scheuren. Turkije heeft nu een enorm conflict met Israël en EU-land Cyprus,’ zegt Schaake. ‘Aan de andere kant wordt premier Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn tournee door Arabische landen overal als een held ontvangen.’

Turkije is al zeven jaar kandidaat-lidstaat van de EU. De onderhandelingen verlopen moeizaam, onder meer omdat het land het Griekse deel van Cyprus niet erkent en vanwege de verminderde persvrijheid. De Europese Commissie komt woensdag meteen rapport over de status van de onderhandelingen over Turkse toetreding.

Motivatie
Schaake mist in Turkije de nationale ‘obsessie’ om democratischer te worden en zich bij Europa aan te sluiten. Turken zijn steeds minder positief over toetreding tot de EU. In 2005 was 68 procent  nog voor een EU-lidmaatschap, vorig jaar was dit nog maar 54 procent.

De D66’er herinnert zich die motivatie bij Polen wel. ‘Het lijkt erop dat Turkije van Europa de voordeeltjes heeft gekregen die het land wilde hebben en nu maar de rest vergeet.’

Geld
Ook PVV-europarlementariër Barry Madlener ziet dat de relatie tussen Turkije en Europa verslechtert, maar vindt dit niet erg. ‘De AKP van Erdogan heeft duidelijk een islamiseringsagenda, met oorlogstaal richting Cyprus en Israël. Het is maar goed dat Turkije geen lid is van de EU.’ Hij vindt dat de Unie het land ‘geen cent’ meer mag lenen of geven.

De Europese Unie steekt jaarlijks veel geld in kandidaat-lidstaten. Voor de periode 2011-2013 ontvangt Turkije ruim 2,5 miljard euro om het land te ‘steunen in de weg naar toetreding tot de EU’.