Daling Turkse en Marokkaanse tienermoeders

Door | Binnenland

Onder autochtone, Turkse en Marokkaanse meisjes daalde daarentegen het geboortecijfer in de afgelopen tien jaar fors. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de duizend geboortes onder Antilliaanse en Arubaanse moeders komen er 29 uit de groep meisjes van 15 tot 19 jaar. In de groep van meisjes van Surinaamse herkomst is het geboortecijfer 17 per duizend meisjes.

De daling onder Turkse en Marokkaanse meisjes deed zich voor in zowel de eerste als de tweede generatie. Zo daalde in tien jaar tijd het geboortecijfer van eerste generatie Turkse meisjes van 74 naar elf per duizend. Volgens het CBS heeft de afname te maken met een stijgende huwelijksleeftijd.

Vorig jaar kwamen er in Nederland 2636 kinderen ter wereld bij een moeder die jonger was dan 20 jaar. Het geboortecijfer in ons land is met 5,3 geboorten per duizend meisjes al enkele jaren een van de laagste in de wereld. In de Verenigde Staten is het geboortecijfer van tienermeisjes ruim acht keer zo hoog als in ons land. In Europa telt alleen Zwitserland minder tienermoeders dan Nederland.

Novum

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...