Details over Turkse burenmoord in Den Haag bekend

Turks.nl Redactie

Dinsdag vond de eerste zitting plaats van de burenmoord in de Haagse Schilderswijk. Daarbij zijn veel details aan het licht gekomen. Zowel de dader als het slachtoffer zijn afkomstig uit Turkije.

Op 8 januari 2019 schoot Abdulaziz U. (51) zijn 48-jarige overbuurman Cahid Kilic dood in de Netscherstraat waar zij beiden woonden. De schutter liep na de moord rustig naar het politiebureau met het moordwapen en bekende de daad. Hij beweert dat het ging om eerwraak. De advocaat van de dader spreekt van noodweer (zelfverdediging).

Omstanders beschreven het slachtoffer als een raar figuur die vaak voor de deur hing. Zo zou hij veel mensen lang aankijken.

De zondag voor de moord zou Cahid Kilic weer eens lang hebben gekeken naar een groep vrouwen, waaronder de echtgenote van Abdulaziz U. De moordenaar zou Kilic hebben bedreigd: ‘He wat kijk je, ik steek je oog eruit’, zei hij volgens de zus van het slachtoffer.’

Volgens de broer van het slachtoffer leek het alsof Kilic lang staarde naar mensen omdat hij aan een oog blind is en een glazen oog heeft. “Mijn broertje is om niets vermoord”, zeggen zijn broer en zus.

De advocaat van de verdachte bevestigt dat er een ruzie was enkele dagen voor de moord. De dader zou zich na de woordenwisseling zo bedreigd hebben gevoeld dat hij daarom een vuurwapen bij zich zou gaan dragen.

Twee dagen na de ruzie zou de buurvrouw de moordenaar hebben gebeld en geklaagd dat de overbuurman alweer zat te staren naar haar en hij zou daarop hebben gezegd dat “hij die kogel nu wel heeft verdiend.”

Toen de mannen elkaar tegenkwamen op straat ontstond er ruzie vertelde de officier van justitie op de zitting: ‘De buurman is boos op hem, hij schreeuwt tegen hem en schiet vervolgens meerdere malen op hem.’ Getuigen verklaarden later dat ze drie schoten hoorden. De kogel in zijn buik werd het slachtoffer uiteindelijk fataal.

Volgens de advocaat van 51-jarige verdachte handelde hij uit noodweer. ‘Het slachtoffer maakte een beweging naar zijn heup. Toen raakte mijn cliënt in paniek. Toen heeft hij geschoten. Hoe vaak weet hij niet meer.’

Na de fatale schietpartij liep de schutter kalm weg, zagen getuigen. Even later meldde hij zich samen met zijn broer op een politiebureau.

De verdachte wordt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum, verder is het onderzoek zo goed als klaar, zei de officier van justitie. Er moet nog een getuige verhoord worden. Dat gebeurt waarschijnlijk in mei. Op 26 juni staat de volgende zitting gepland.