Dit is de nieuwe ambassadeur van Turkije in Nederland

Turks.nl Redactie

Na ongeveer anderhalf jaar heeft Turkije weer een ambassadeur gestuurd naar Den Haag. Şaban Dişli zal de Turkse belangen vertegenwoordigen in Nederland.

Dişli is geen onbekende voor Turkse Nederlanders. Eerder was hij algemeen directeur van Demir-Halk Bank in Rotterdam. Hij heeft ook een periode gewerkt als vicedirecteur van een bank in Amsterdam.

De nieuwe ambassadeur is een van de oprichters van de regerende AK Partij en heeft voor die partij in het parlement gezeten van 2002 tot de laatste parlementsverkiezingen. Hij was voorzitter van de vriendschapscomissie tussen de parlementen van Turkije en Nederland en heeft deelgenomen aan de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.

Laatste ambassadeur

De laatste ambassadeur van Turkije in Nederland was Sadık Arslan. Op 1 april 2017 werd bekend dat hij stopt met zijn functie als ambassadeur. Later bleek dat hij al maanden topadviseur was van president Erdoğan.

Sindsdien wees Ankara geen nieuwe ambassadeur uit naar Nederland. Reden daarvoor was de Turkijerel in maart 2017. Toen stuurde Nederland een Turkse minister het land uit en werden de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen verbroken. Bij een demonstratie op de avond van de uitzetting vielen meerdere gewonden en werden meerdere Turkse Nederlanders gearresteerd.

Binnen de kortste tijd wordt ook de Nederlandse ambassadeur in Ankara bekend, lieten de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Nederland eerder weten.