Diyanet: Deuren van moskeeën open voor iedereen

“De deuren van moskeeën moeten voor iedereen open zijn.” Dat zegt de Islamitische Stichting Nederland (Diyanet), waar de meeste Turkse moskeeën aan verbonden zijn, in een verklaring.
Turks.nl Redactie

Diyanet reageert op de beweringen van Trouw dat er een harde aanval is op Gülenisten in Nederlandse moskeeën. “Wij zijn blij dat dit tot een minimum beperkt gebleven is, gezien het aantal moskeeën in Nederland. Maar ieder incident is er een te veel,” staat in de verklaring. Daarmee roept de Diyanet op om iedereen te accepteren in de moskee en om agressiviteit te mijden.

“Wij vragen niet naar politieke, ideologische of religieuze voorkeuren” voegt de Diyanet toe. Dat hebben zij ook duidelijk naar voren gebracht bij een eerdere verklaring Verder zullen zij in gesprek gaan met Trouw om te bespreken hoe zo’n misvatting heeft kunnen plaatsvinden.

Gülen
Er is grote kritiek op de Gülenbeweging en de aanhangers van Fethullah Gülen wegens de spanningen in Turkije. Dat leeft ook in Nederland. Zo waren er enkele verharde discussies tussen Gülenisten en andere moskeegangers. Gülen wordt verantwoordelijk gehouden voor de laatste couppoging in het land waar honderden mensen om het leven zijn gekomen. De generaals die betrokken waren bij de coup, hebben toegegeven van de beweging te zijn.