‘Dood İhsan Gürz geen politiegeweld’

Het OM in Haarlem zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat een Turkse Nederlander in een cel is overleden door politiegeweld.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nos.nl.

De dood van de 22-jarige Ihsan Gürz uit Heemskerk heeft veel ophef veroorzaakt, vooral in Turkije.

Gürz was aangehouden in een snackbar in Beverwijk omdat hij zich agressief zou hebben gedragen. Hij verzette zich hevig bij zijn arrestatie. Daarna werd hij in een politiecel onwel en bleek hij geen hartslag meer te hebben. Hij overleed later in het ziekenhuis.

‘Vermoord’
De familie zegt dat hij door de politie is gemarteld. Zijn ouders zeggen dat hij aan zowel zijn handen als zijn voeten geboeid was. Op bewakingsbeelden zou te zien zijn dat Gürz vijf knietjes in zijn buik kreeg terwijl hij geboeid was. Er zou een schoenafdruk op zijn borst te zien zijn en zijn neus zou zijn gebroken.

De moeder van Gürz zegt zelfs dat haar zoon “door de politie is vermoord”.

Ophef
Tine Zwiers, persvoorlichter bij het OM zegt dat er “noch uit de camerabeelden, noch uit het verdere onderzoek de aanleiding naar voren komt om te denken dat Gürz door politiegeweld is omgekomen”. Ze benadrukt dat het onderzoek van de Rijksrecherche nog in volle gang is.

Het OM reageert normaal niet tijdens een lopend onderzoek, maar komt vanwege alle ophef in de media nu met een verklaring. Vooral de Turkse media, ook de kwaliteitskranten, hebben veel bericht over het vermeende schandaal.