Door Turkije gezochte Can Dündar komt naar Amsterdam

Turks.nl Redactie

De oud-hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet komt naar Amsterdam voor de Vrijheidslezing op 1 november. Dat meldt NOS.

Gisteren meldde debatcentrum De Balie, waar de lezing zou worden gehouden, dat Can Dündar niet naar Nederland durft te reizen nu justitie in Turkije de internationale politieorganisatie Interpol heeft verzocht om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen.

NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt dat Dündar alsnog komt naar Amsterdam.

De oud-hoofdredacteur zegt tegen de BBC dat hij van plan is naar Nederland te reizen. “Interpol moet niet een politieagent van de Turkse staat in Europa worden. Ik vind dat er een scheiding moet worden gemaakt tussen de ideologische criminelen en echte criminelen”, zegt Dündar tegen BBC.

Vervolging

Can Dündar wordt vervolgd in Turkije voor het lekken van vermeende Turkse steun aan extreemislamitische groeperingen in Syrië. Een parlementslid van de oppositiepartij CHP kreeg 25 jaar gevangenisstraf in dezelfde zaak. Meer over dit onderwerp kun je hier lezen.

Dündar vluchtte in 2016 naar het buitenland, op dat moment liep een rechtszaak tegen hem vanwege het lekken van staatsgeheimen, spionage en landverraad.