Door Turkije gezochte Can Dündar uitgenodigd naar Tweede Kamer

Turks.nl Redactie

De door Turkije gezochte journalist Can Dündar komt donderdag naar de Tweede Kamer om te praten over zijn recente ervaringen in zijn thuisland. Dat meldt Het Parool.

Dündar is uitgenodigd op initiatief van SP-Kamerlid Sadet Karabulut, bekend vanwege haar sympathie voor de terreurbeweging PKK. Dündar houdt op woensdag de Vrijheidslezing in De Balie in Amsterdam.

“Hij zal de ruimte krijgen om te vertellen over zijn ervaringen. Ik ben vooral erg benieuwd hoe hij aankijkt tegen de laatste ontwikkelingen in Turkije. We moeten deze man beschermen, omdat hij enorm belangrijk is”, zegt Karabulut.

Vervolging

Can Dündar is vervolgd in Turkije voor het lekken van vermeende Turkse steun aan extreemislamitische groeperingen in Syrië. Een parlementslid van de oppositiepartij CHP kreeg 25 jaar gevangenisstraf in dezelfde zaak. Meer over dit onderwerp kun je hier lezen.

Dündar vluchtte in 2016 naar het buitenland, op dat moment liep een rechtszaak tegen hem vanwege het lekken van staatsgeheimen, spionage en landverraad. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 5 jaar en 10 maanden gevangenisstraf voor het lekken van staatsgeheimen.

Sadet Karabulut

Sadet Karabulut is vaak te zien bij demonstraties van de terreurbeweging PKK in Nederland. Daarnaast probeerde ze eerder een wapenembargo in te stellen tegen Turkije, die een felle strijd voert tegen de PKK. Op haar Twitter-account is te lezen dat bijna de helft van haar acties ten doel hebben Turkije te benadelen. Over de terreur van de PKK daarentegen is weinig te vinden.