Doorbraak in 25 jaar oude moordzaak: Turkse Nederlander opgepakt

De politie in Noord-Holland heeft een verdachte, vermoedelijk van Turkse afkomst, aangehouden in de zaak van Milica van Doorn. De man van 47 jaar uit Zaandam kon worden opgepakt nadat een familielid van hem vrijwillig DNA had afgestaan tijdens een grootschalig onderzoek dat vorige maand werd gehouden.

De politie riep toen meer dan 130 mannen van Turkse afkomst op om vrijwillig DNA af te geven. Zeker 125 Turkse Nederlanders werkten mee aan het onderzoek. De verdachte die nu is opgepakt zat ook bij de doelgroep, maar hij was een van de twee mannen die niet wilden meewerken. Hij kon alsnog worden getraceerd omdat iemand in de familielijn wel DNA had afgestaan.

Doorbraak in onderzoek naar de verkrachting en gewelddadige dood van Milica van Doorn. De politie Noord-Holland heeft…

Posted by Politie Zaanstreek on Sunday, December 10, 2017

De man werd zaterdag door de politie opgepakt. Hij moest verplicht DNA afstaan en toen bleek er een match te zijn. Volgens de politie is de verdachte pas kort verhoord en heeft hij nog niet veel gezegd.

Vijver Zaandam

De 19-jarige Milica van Doorn werd in juni 1992 dood gevonden in een vijver in Zaandam. Ze was verkracht en vermoord. Bij het onderzoek werd DNA op haar lichaam gevonden, waarmee een profiel van de dader werd gemaakt. Dankzij nieuwe wetgeving en technieken kon worden vastgesteld dat de dader van Turkse afkomst moest zijn.

Op de persconferentie op het politiebureau in Zaandijk dankte een woordvoerder van de familie de Turkse gemeenschap voor de massale medewerking aan het dna-onderzoek. Ook prees hij de politie voor de inzet in de afgelopen 25 jaar.

Hoofdofficier Steenman zei dat het voor eerst is dat een verdachte via een familielid bij een grootschalig verwantschapsonderzoek wordt opgespoord.

LIVE: persconferentie over de aanhouding in zaak Milica van Doorn

LIVE: persconferentie over de aanhouding in zaak Milica van Doorn

Posted by Hart van Nederland on Monday, December 11, 2017