Drie arrestaties na mishandeling RET’ers

ROTTERDAM – De politie heeft drie jongens gearresteerd in verband met de mishandeling donderdagavond van vijf medewerkers van de RET.
Turks.nl Redactie

Dat heeft de politie laten weten. Meteen na het incident bij metrostation Marconiplein werd al een 18-jarige Rotterdammer aangehouden. Vrijdag volgden de arrestaties van twee 17-jarige jongens.

RET-medewerkers kregen het rond half elf aan de stok met een groep jongeren bij een vervoerscontrole in de tram bij metrostation Marconiplein.

Enkelen hadden geen vervoersbewijs. Nadat drie jongeren waren bekeurd, keerde de groep zich tegen de controleurs die daarbij ernstig werden mishandeld.

In het ziekenhuis bleek dat een van de medewerkers een gebroken kaak had, een andere zware kneuzingen in het gezicht. De overige drie liepen verscheidene verwondingen en kneuzingen op.

Getuigenverklaringen
De medewerkers konden een 18-jarige Rotterdammer uit de groep aanhouden, die door de politie is ingerekend.

Vrijdag volgden de andere twee. Ze zitten nog vast. De politie kwam de 17-jarigen op het spoor na getuigenverklaringen en het bekijken van camerabeelden.

Een van hen werd overigens door zijn moeder op het bureau afgeleverd nadat hij bij een eerder bezoek aan huis niet thuis bleek.

De politie verwacht meer aanhoudingen te kunnen verrichten. Medewerkers van de politie delen vrijdagavond flyers uit rond station Marconiplein waarin getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Minder incidenten
Uit cijfers van de RET over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt overigens dat er minder incidenten in het openbaar vervoer waren dan in dezelfde periode vorig jaar.

Zo daalde het totaal aantal incidenten (variërend van geweld tot vernieling en kattenkwaad) alleen al in de metro van 1768 in de eerste drie maanden van 2009 naar 852 in dezelfde periode van dit jaar.

RTL Nieuws publiceerde de cijfers vrijdag op haar website. Het totaal aantal zogenoemde a-incidenten in bus, tram en metro, waaronder agressie en geweld jegens personeel, daalde van ruim 260 naar iets meer dan 160.

Sinds de invoering van de ov-kaart op 11 februari nam het zwartrijden af van 12 naar 3,3 procent zo liet de RET eerder deze maand weten.