Druk Oranje-programma voor Gül

De Turkse president Gül en zijn echtgenote wachten een uitgebreid programma met de Oranjes als zij volgende week naar Nederland komen voor een driedaags staatsbezoek.
Turks.nl Redactie

Dat blijkt uit het programma dat de Rijksvoorlichtingsdienst bekend heeft gemaakt.

Koningin Beatrix zal de president verwelkomen in het Koninklijk Paleis op de Dam. Voor het eerst sinds de jarenlange renovatie zal hier ook het traditionale staatsbanket worden gehouden, als afsluiting van de eerste dag.

400 jaar
Aanleiding voor het staatsbezoek is de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Turkije is bovendien een belangrijke handelspartner en daarom is er ook veel aandacht voor de economische relatie tussen beide landen.

In de middag opent president Gül de tentoonstelling ‘De Kamer van de Levantse Handel’ in het Amsterdams Museum. De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen daarbij aanwezig zijn.

De prins en prinses vergezellen de president ook bij het Nederlands-Turks Business Forum, waar president Gül een toespraak zal houden.

Concert
Op woensdag bezoeken de president en zijn vrouw op uitnodiging van Willem-Alexander en Máxima een project van het Oranjefonds. Ze maken kennis met de Weekend Academie, waar jongeren tussen 10 en 16 jaar in het weekend hulp krijgen bij hun schoolactiviteiten. Aansluitend is er een regeringslunch in de Ridderzaal in aanwezigheid van koningin Beatrix.

President Gül biedt de koningin ‘s avonds een concert aan van het Turks Jeugd Filharmonisch Orkest in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Daarmee volgt hij het voorbeeld van koningin Beatrix, die tijdens haar staatsbezoeken altijd een cultureel programma aanbiedt in plaats van een groot diner. Behalve de koningin zijn ook prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Volenhoven daarbij aanwezig.

Floriade
De koningin neemt haar Turkse gasten op donderdag mee in de koninklijke trein van Den Haag naar Venlo, voor een bezoek aan de Floriade. Gül opent daar het Turkse paviljoen. Na een bezoek aan Maastricht vliegen Gül en zijn echtgenote vanaf Maastricht Airport terug naar huis.

Bron: nos.nl