Duitse komiek vervolgd om beledigen Erdogan

De justitie in Duitsland doet onderzoek naar presentator Jan Böhmermann om het beledigen van de Turkse president Erdogan.
Turks.nl Redactie

De Duitse justitie gaat onderzoeken of hij schuldig is aan ‘het beledigen van vertegenwoordigers van buitenlandse staten’. Daarmee riskeert hij maximaal drie jaar celstraf.

Böhmermann zegt in een gedicht dat hij onder andere dat Erdogan meisjes slaat en de president een klein geslachtsorgaan heeft. Dat deed hij voor het satirische ZDF-programma NEO Magazine Royal. Een dag na de uitzending werd het filmpje van de website van ZDF gehaald, omdat de grenzen van satire en ironie zijn overschreden. Het gedicht was het gevolg van de Turkse kritiek op het filmpje ‘Erdowo Erdowie Erdogan‘ dat eerder werd gepubliceerd.

Om diplomatieke spanning te voorkomen, belde bondskanselier Merkel zondag met de Turkse premier Davutoglu. Beide waren het eens dat het filmpje kwetsend is. 

Er zijn al 20 aangiften tegen Böhmermann, die kwamen van particulieren. De Turkse regering heeft geen aangifte gedaan. Volgens experts is het onwaarschijnlijk dat de komiek de cel in moet. Klik hier om het te bekijken (Turks ondertiteld).

  • Loading...