Eerste halal halvarine en margarine nu in de supermarkten

De eerste halal-gecertificeerde halvarine en margarine van Nederlandse bodem ligt nu in de supermarkten: Firdaws. Met dank aan Al Firdaws Foods.
Turks.nl Redactie

In oktober ging de productie van start. Zowel de margarine als halvarine dragen daarbij het halal-keurmerk en het Healty Choice-keurmerk.

Vanaf april 2012 werkt Al Firdaws Foods aan halal-margarine en -halvarine zonder dierlijke emulgatoren en alcoholhoudend aroma. Sinds november liggen de producten als Firdaws (Arabisch voor “paradijs”) in de winkels in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Eindhoven. “En dat is hard nodig, want Nederlandse halvarines en margarines kunnen onrein zijn voor moslims”, vertelt Manal Zouitni, woordvoerster van Al Firdaws Foods.

IMG 2120 copy

“Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders en Belgen zijn echter moslim. Voor hen is het kopen van 

margarine en halvarine in de gewone supermarkt een gedoe. Ze checken die altijd op E-nummers. Wij mogen immers geen dierlijk vet gebruiken van niet-islamitisch geslachte dieren. Maar in veel van deze producten zit emulgator E471, mono- en diglyceriden. Die kan uit dierlijk vetzuur bestaan, zonder dat dit op het kuipje staat!” Daarom ontwikkelde Al Firdaws Foods smeerproducten met plantaardige E471.

Aroma zonder alcohol
Na onderzoek door internationaal inspectiebureau Halal Audit Company bleek in de eerste productie alcohol in het gebruikte aroma te zitten. Deze aroma’s zitten vrijwel overal in, zonder dat de verpakking de alcohol vermeld. Al Firdaws Foods liet daarop een nieuw, alcoholvrij aroma ontwikkelen dat toch de smaak van de halvarine en margarine op peil hield.

Healthy Choice en halal-certificaat
Voordat ze de markt op konden, moesten de producten nog vijf maanden blijven liggen om te kijken of die gingen schiften ofinboeten aan kwaliteit. En om er zeker van te zijn dat er echt geen dierlijke emulgatoren in zaten, liet het bedrijf ook nog een laboratoriumonderzoek doen. De margarine en halvarine slaagden overal voor. Daarna gaf de Halal Audit Company het felbegeerde halal-certificaat af en kregen de producten ook het Healthy Choicelogo voor een gezonde keuze. Als de paradijselijke belofte volgende maand in de winkels ligt, werkt de directie van het bedrijf ondertussen al weer aan de volgende halal-producten.

Klik voor de website van Firdaws.

 firdaws copy