Eerste Turkse slager sluit deuren na 30 jaar

AvatarTurks.nl Redactie

Huzur Market was dertig jaar geleden de eerste islamitische slagerij in Eindhoven. Vandaag is de Turkse slagerij en kruidenierswinkel voor de laatste keer open.

“Het is mooi geweest”, zegt de 60-jarige slager Duran Kara tegen het Eindhovens Dagblad.

Waarom hij stopt? Hij zegt dat hij toe is aan rust en een beetje wil genieten. Zijn vier kinderen – drie dochters en een zoon – zijn trots op hun pa en vice versa. Alle vier haalden ze een universitair diploma. “Door financiële steun konden we ons daar volledig op richten.” Bijbaantjes waren uit den boze.

Toen Kara in 1988 begon, kwamen klanten uit de wijde regio. In de hoogtijdagen had hij twee man in dienst. Inmiddels zijn er overal wel gelijksoortige winkels te vinden.

Iedere zomer gaat hij terug naar zijn geboortedorp, vlakbij de Syrische grens. “Van de 3.000 huizen die daar staan, ben ik als enige naar Nederland vertrokken.” In 1980 kwam hij hier zonder school of diploma’s. Hij begon in de pepermuntfabriek, werkte later bij een islamitisch slachthuis en behaalde ondertussen alle certificaten om de slagerij te starten. Een Turkse kennis die slager was, leerde hem de kneepjes van het vak.

Zou hij het anders doen als hij nu in Nederland zou komen? “Ik zou eerst de taal willen leren voor ik ga werken. Met één taal ben je één man. Wie tien talen spreekt, is tien mensen ineen”, sluit hij af.

  • -->
    -->