Erdem (15) en Furkan (18) moeten het land uit

De Turkse broers Furkan en Erdem zijn hier geboren, maar moeten het land uit. Hun vader beschikte nooit over de juiste papieren, aldus AT5.

Na een definitief besluit van de Raad van State moet de familie Aslan het land verlaten. 30 jaar geleden kwam vader Recep naar Nederland en werkte jarenlang hard in een restaurant. Toen zijn bedrijf in 2014 in financiële problemen kwam, bleek ook dat de vader niet in het bezit was van de juiste papieren.

“Ik ben een beetje bang” vertelt de 15-jarige Erdem Aslan. Hij kan de Turkse taal niet goed verstaan en heeft ook geen vrienden daar. “Ook heb ik echt geen idee wat ik daar ga tegenkomen, het is heel anders dan Nederland.”

Frank van Haren, advocaat van de famile Aslan, is ten einde raad. “De toekomst is voor de kinderen doormidden gescheurd. Helaas is er voor hen geen verharde wet waar de familie zich op kan richten. De enige optie is de zaak voorleggen aan het Europese Hof, maar ook daar zie ik de kansen tot succes nihil,” vertelt hij.

Giften

De familie heeft in Nederland geen bescherming en leeft letterlijk van de giften van de moskee en van vrienden. Volgens de advocaat is de situatie zorgwekkend, maar hij kan niks meer betekenen voor de familie.

Eberhard Van der Laan

In 201 kwam oud-burgemeester Van der Laan in actie voor het gezin. Hij schreef een brief naar e Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. In 2018 gaf de rechtbank het gezin nog gelijk, maar de Immigratie en Naturalisatiedienst ging in hoger beroep. De Raad van State gaf toen de IND gelijk. Ze moeten definitief het land uit

Ze zijn hier geboren en getogen. Toch moeten ze binnenkort met hun hele gezin uitwijken naar Turkije omdat hun vader nooit over de juiste papieren beschikte.

Posted by AT5 on Friday, January 31, 2020