‘FETÖ opereert in Nederland onder misleidende namen’

Turks.nl Redactie

NRC publiceerde onlangs een artikel waaruit bleek dat Gülenisten onder misleidende namen opereren in Nederland.

Een ‘onafhankelijke’ denktank blijkt onderdeel te zijn van FETÖ, ook wel bekend als de Gülenbeweging.

Het zogenaamde Institute of Social Studies informeert het publiek middels een kenniscafé over de financiering, achterban en doelstelling van de sekte/terreurorganisatie. Er wordt gedaan alsof het een presentatie is van een onafhankelijk bureau, maar niets is minder waar. Natuurlijk is het een organisatie van de Gülenisten.

FETÖ beheert nauwelijks organisaties waarbij het beestje bij de naam wordt genoemd. Zo heet het persagentschap van de sekte Cihan, terwijl de beruchte krant ‘Zaman’ heet.

Er zit echter meer achter. Het International Institute of Social Studies is een bekend en prestigieus instituut, onderdeel van de Erasmus Universiteit. Waarschijnlijk willen de Gülenisten gebruik maken van deze naamverwarring en doen alsof een professioneel instituut de Gülenbeweging een positief beeld heeft over de Gülenbeweging.

De website van de ‘denktank’, institutesocialstudies.org staat op naam van Gürkan Çelik, lid van NTFF (The Netherlands-Turkey Friendship Foundation). Het NTFF is ook een Gülenisten-organisatie, aldus een rapport uit 2014 dat in opdracht van het kabinet is opgesteld. Verder heeft Çelik eerder gezegd ‘geïnspireerd’ te zijn door Fethullah Gülen.

Gülen-aanhangers maken vaker gebruik van neutraal klinkende namen die sterk lijken op die van bestaande instituten. Diezelfde Çelik organiseerde een conferentie op 15 november 2016 in de Industrieele Groote Club in Amsterdam genaamd ‘Turkey in Transition’. De ‘organisator’ was toen ‘Amsterdam based independent thinktank’, waarvan de website opnieuw kort tevoren geregistreerd was door Çelik.

Ook het ‘Turkey Institute’, een instituut die vaak wordt verward met het inmiddels opgeheven Turkije Instituut van Lily Sprangers. Zij maakte bezwaar tegen die naam, omdat het instituut in het buitenland bekendstaat als het Turkey Institute. ”En wij willen niet geassocieerd worden met de Gülenbeweging”, aldus Sprangers.

De woordvoerder van de Turkse ambassade in Nederland laat aan de journalisten van NRC weten: ”Ze zijn niet alleen een bedreiging voor Turkije. Ze opereren in zo’n 160 staten via façades zoals scholen, bedrijven, ngo’s en media.”