Financieele Dagblad stopt samenwerking met Ans Boersma

Het Financieele Dagblad heeft stopt de samenwerking met journaliste Ans Boersma. Dat schrijft de hoofdredactie vrijdag.

Eerder deze week werd Boersma door Turkije het land uitgezet. Ze werkte sinds begin 2017 in dat land als Turkije-correspondent. De Turkse autoriteiten maakten bekend dat ze is uitgezet vanwege haar banden met terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Turkije zou daarover zijn getipt door de Nederlandse politie.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van valsheid in geschrifte. Volgens Nieuwsuur is dat omdat ze een Syriër, die lid is geweest van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, in 2014 aan valse papieren heeft geholpen. De twee hadden een relatie, die volgens Boersma in de zomer van 2015 werd beëindigd. De Syriër is eind 2018 opgepakt wegens zijn terroristische activiteiten in Syrië.

De hoofdredactie van het FD schrijft dat na haar uitzetting uit Turkije enkele intensieve gesprekken met Boersma zijn gevoerd. Daarin heeft ze “onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol”, aldus de krant.

Op basis van de gesprekken is de voorlopige conclusie van de hoofdredactie dat Boersma haar werkgever tot drie keer toe niet goed heeft ingelicht.

“Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als correspondent aan te trekken”, schrijft de krant.

Boersma zou voor haar benoeming niet eerlijk zijn geweest over haar persoonlijke motieven om naar Turkije te gaan. Ze informeerde het FD niet toen haar ex-vriend in november 2017 was herkend in De Balie in Amsterdam en ook niet na zijn arrestatie afgelopen najaar.

De hoofdredactie van het FD is diep teleurgesteld over haar nalatigheid en heeft Boersma vandaag laten weten dat ze niet meer voor de krant kan werken.

Maandag wordt Boersma verhoord door de politie.