Geen celstraf voor Ergün S. om tweevoudig moord

AvatarTurks.nl Redactie

Ergün S., die precies een jaar geleden het echtpaar Gina en Marinus doodstak, krijgt geen celstraf.

S. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging omdat hij al heel lang lijdt aan psychoses en dus volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de steekpartij.

De 34-jarige Ergün trok een jaar geleden naar Groningen om op zoek te gaan naar zijn ex-vriendin en hun dochtertje. Opzoek naar een slaapplaats drong de verwarde man een bioscoop binnen en werd betrapt door Gina Kaper, schoonmaakster in de bioscoop. Ergün stak haar meteen neer. Kort daarna stak hij ook Marinus neer, haar man die haar te hulp kwam. Zij overleefden de steekpartij niet.

In 2009 werd bij Ergün al schizofrenie geconstateerd. Enkele jaren later begon hij met medicijnen tegen psychoses, maar nam die vaak niet in. Ook dat is te verwijten aan zijn ziekte, vindt de rechtbank.

De GGZ wilde hem kort voor de dubbele moord gedwongen behandelen. Zijn vriendin moest zelfs vluchten voor hem. Vaak werd hij totaal in de war aangetroffen.

Nabestaanden van Gina en Marinus zijn hevig teleurgesteld om de uitspraak van de rechter. “Het was voor de nabestaanden overduidelijk dat de verdachte niet volledig toerekeningsvatbaar was, maar er bleken ook feiten en omstandigheden die zouden kunnen maken dat de gruwelijke daden in enige mate aan hem worden toegerekend,” zegt hun advocaat. Daarmee doelen zij op het feit dat hij zijn medicijnen niet gebruikte en verslaafd was aan softdrugs.