Geen hoofddoekverbod meer in Gent

Loketambtenaren in de Vlaamse stad Gent mogen voortaan weer hoofddoeken, kruisjes en andere kentekenen van religieuze of ideologische overtuigingen dragen. Dat werd maandag besloten nadat 29 van de 51 raadsleden voor de afschaffing van het hoofddoekverbod stemden.
Redactie

De gemeenteraad had dit verbod in 2007 ingevoerd, met het idee dat de overheid neutraliteit moest uitstralen. In de praktijk zagen de meesten het echter vooral als een hoofddoekverbod.

Het debat kon in ieder geval op veel belangstelling rekenen van de Gentse bevolking. Zo was de raadszaal veel te klein voor alle geïnteresseerden en werd er buiten volop geprotesteerd. Zowel voorstanders al tegenstanders stonden klaar om hun mening te uiten.

Loading...

‘Dit is een historische dag. We staan hier verenigd als Gentse burgers, niet als allochtonen en autochtonen’, vertellen Lamyaa Omar en Siham Benammar, initiatiefneemsters van het voorstel. ‘Een hoogopgeleide moslima die voor Stad Gent werkt, is nu nog vreemd. Pas als dit voorstel goedgekeurd wordt, zal dit gewoon worden. Wij roepen Gent op om echt de progressiefste stad van Vlaanderen te worden.’

© Turks.nl / Esra Cakar

  • Loading...