Geen visumplicht voor Turken die naar Nederland reizen

Turken die naar Nederland reizen hoeven geen visum meer aan te vragen.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

De uitspraak van de Haarlemse rechtbank die een streep haalt door de visumplicht voor Turken die in Nederland werken of willen werken, heeft in Turkije tot euforie geleid. 

Dat schrijft dagblad Trouw vandaag.

Aangehouden
De rechtszaak in Haarlem was aangespannen door een Turkse ondernemer, die in Nederland woont en werkt. Hij werd in 2009 aangehouden toen hij na een kort verblijf in Turkije zonder visum terugkwam naar Nederland.

Dat had niet gemogen, oordeelde de Haarlemse rechtbank maandag. De rechter baseert zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit 2009. Het hof gaf toen twee Turkse vrachtwagenchauffeurs gelijk die steeds een visum moesten aanvragen als ze met hun vrachtwagen naar Duitsland reisden.

Verdrag
Turkse ondernemers die in Duitsland willen werken, hebben volgens het hof geen visum nodig. Dat is het gevolg van een verdrag uit 1973, waarin wordt bepaald dat vrije vestiging en vrije arbeid door Turken niet verder mag worden beperkt. Ook Nederland heeft dat verdrag ondertekend.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in 2009, na Kamervragen van de PVV over de kwestie, een onderzoek in te stellen.

Wél visumplicht
Dat onderzoek is klaar. Op 28 januari stuurde het kabinet een brief naar de Tweede Kamer dat het onderzoek binnenkort wordt gepresenteerd. Hun conclusie: in 1973 gold er wél een visumplicht.

De brief kwam te laat om een rol te spelen in de Haarlemse zaak. De rechter bepaalde dat er geen visumplicht is voor in Nederland werkende Turken.

Het is onduidelijk of het ministerie tegen de uitspraak in beroep gaat, meldt elsevier.nl.

  • Loading...