Rechter: Gemeente discrimineert Turkse Nederlanders

Door | Binnenland

De gemeente Almelo discrimineert door alleen bij bijstandsgerechtigden van Turkse afkomst te controleren op vermogen in het buitenland.

Dat zegt de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechterlijke instantie die gaat over bijstandskwesties, schrijft het Algemeen Dagblad.

In het kader van een themacontrole onderzocht Almelo bijstandsgerechtigden die zelf, of waarvan de ouders een buitenlandse nationaliteit hebben.

Dat waren er 238. Daarvan hadden er 66 ook de Turkse nationaliteit en 172 de Nederlandse. Uiteindelijk werd alleen bij 20 bijstandsgerechtigden met de Turkse nationaliteit onderzoek gedaan naar vermogen in Turkije.

Discriminatie

Dat is discriminatie, stelt de Centrale Raad van Beroep. In zeker vier gevallen is de eerdere uitspraak van de Rechtbank Overijssel in deze zaken vernietigd.

Volgens de Raad van Beroep mag de gemeente wel zogenoemde risicoprofielen opstellen, maar die mogen niet uitsluitend bestaan uit een nationaliteit.

De gemeente Almelo voerde in vier zaken aan dat alleen in Turkije onderzoek naar bezit van onroerende zaken goed mogelijk is, maar dat vindt de Raad van Beroep een ‘niet onderbouwde aanname’.

Ook voerde de gemeente aan dat er veel mensen van Turkse afkomst in Almelo wonen. Almelo kent ook veel andere nationaliteiten onder de bijstandsgerechtigden, stelt de Raad.

Wij probeerden de Baklava van Albert Heijn uit

De slimme ondernemers haken in op Islamitische feestdagen:...

Beyaz Show kapt ermee

Het was misschien het meest succesvolle programma van de...

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...