Gemeente Rotterdam wil Turkse moskee ontruimen

Turks.nl Redactie

De gemeente Rotterdam toont geen genade tegenover een Turkse moskee. Het stadsbestuur wil het tijdelijk onderkomen van de Ayasofya-moskee in Delfshaven ontruimen, wat betekent dat honderden moskeebezoekers op straat komen te staan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De moskee, verbonden aan de conservatief-islamitische beweging Milli Görüs, heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en tekent beroep aan tegen de voorgenomen ontruiming. De gemeente laat weten te wachten tot de rechter uitspraak heeft gedaan.

https://twitter.com/TurkishTeaTime/status/904801727299411968

Wethouder Robert Simons van Leefbaar Rotterdam toont zich evenwel genadeloos. De moskee zou onrechtmatig gebruik maken van het tijdelijk onderkomen, een oud schoolgebouw, omdat de huurovereenkomst is beëindigd op 1 juli.

De huur is al meerdere keren verlengd, maar nu is dat niet meer mogelijk. ”Het staat haaks op de geplande ontwikkeling van woningen”, aldus de wethouder.

Het brengt de Ayasofya-moskee, opgericht in 1990 en met 950 leden, in een lastig parket. Sinds 2014 zijn ze gevestigd in het schoolgebouw omdat hun moskee aan de Mathenesserdijk grondig wordt verbouwd. Dat zou twee jaar duren, maar het door tegenslag geteisterde project is flink uitgelopen.

”Wij zijn vrijwilligers en zo’n verbouwing is een hoop werk. En afgelopen april ging onze aannemer failliet. We hopen dat onze moskee in december klaar is. Zonde dat het zo loopt. Het gaat eigenlijk maar om vier maanden. We moeten wel in beroep gaan, we hebben geen andere plek”, zegt bestuurslid Mustafa Asmaz

Vanuit de raad is er verbazing over het optreden van de wethouder. PvdA en Nida roepen op tot het vinden van een oplossing. Het CDA vindt dat de gemeente in elk geval verplicht is een nieuw tijdelijk onderkomen te zoeken.

Turkofobie?

Vorige week lag de gemeente nog in de clinch met een andere Turks-Rotterdamse organisatie. De voetbalclub Kocatepe werd op straat gezet omdat er lang geen huur was betaald. De gemeente laat tegenover het AD weten dat het toeval is. Deze twee zaken staan helemaal los van elkaar.”

Wel heeft wethouder Adriaan Visser (D66) vorige week gezegd dat de Waterfrontfraude ‘deels’ meespeelde in de maatregelen tegen Kocatepe. ”We zijn sindsdien gevoeliger voor partijen die de huur niet betalen. Dat geldt voor alle partijen met wie we zaken doen.”

Waterfrontfraude

De Turks-Rotterdamse Gürsel K. kwam eerder dit jaar in het nieuws vanwege de Waterfrontfraude. Hij zou de gemeente hebben opgelicht voor zo’n 8 miljoen euro.