Gemeente verplicht Turks restaurant om alcohol te verkopen

Turks.nl Redactie

Het Turkse café restaurant Ilya in Rotterdam moet bier tappen en andere alcoholische dranken serveren. Dat staat in de brief die de Alliantie West-Kruiskade onlangs stuurde aan uitbater Özkan Bayram. Zo niet, dan kan pandeigenaar Woonstad een dwangsom opleggen of zelfs de huur opzeggen, staat in de brief. Woonstad is vertegenwoordigd in de Alliantie, een samenwerkingsverband met de gemeente en de ondernemers om de straat uit het slop te trekken. Zelf wil Bayram geen alcohol schenken, omdat zijn overwegend islamitische klanten dan weg gaan. Dat meldt NRC.

Bayram zit al tien jaar in het pand. Eerst had hij een meubelzaak. Daarna had hij een kledingwinkel. Die liepen niet, zegt hij. Toen de West-Kruiskade een paar jaar geleden een grote opknapbeurt kreeg om de drugshandel te verdrijven en nieuwe ondernemers aan te trekken, pitchte Bayram een plan voor de brancheringscommissie van de straat voor een horecazaak in datzelfde pand. Bayram had een huurschuld die Woonstad kwijtschold. ”Hij zou ook alcohol schenken. Dat was een eis”, zegt de voorzitter van de Alliantie West-Kruiskade, Richard de Boer, eigenaar van een schoenenwinkel in de straat.

Er heeft altijd horeca op het Tiendplein op de kop van de West-Kruiskade gezeten, zegt De Boer. ”Maar er was ook veel drugshandel. We hebben alle obstakels op de stoep weggehaald zodat alles te zien is.”

”Alcoholvrije horeca is een gat in de markt. Voor het eerst heb ik een zaak die goed loopt. Als ik mijn bedrijfsconcept verander, weet ik niet of ik de investeringen terugverdien. Dan verlies ik klanten. Ik wilde wel bier tappen. Maar mijn broer moest daar eerst een vergunning voor halen. Toen hij die eenmaal had, was ik al bezig en had ik vooral klanten die niet drinken”, zegt de Turkse Nederlander.

Het irriteert De Boer dat de drie alcoholvrije horecazaken aan het Tiendplein tijdens de ramadan overdag dicht zijn: ”Ik ben geen moslim. Dus ik wil daar dan gewoon kunnen lunchen. Ben ik niet belangrijk of zo?” Volgens Bayram komt er tijdens de ramadan overdag niemand. ”Mijn klanten komen pas vanaf acht uur ’s avonds en willen tot vier uur ’s nachts blijven. Want dan eten ze.” Volgens De Boer moet de zaak van Bayram tijdens de ramadan ’s nachts langer open mogen, hoewel hij daar geen vergunning voor heeft.

Inmiddels heeft Bayram een gesprek gehad met de directie van de Alliantie West-Kruiskade, aldus de woordvoerder van Woonstad.