Grootste moskee van Nederland & West-Europa open

Met een koepel van 25 meter en twee minaretten van elk vijftig meter is vandaag de Essalam-moskee in Rotterdam- Zuid geopend.
Turks.nl Redactie

Het is direct het grootste islamitische gebedshuis van West-Europa. De torens reiken hoger dan de lichtmasten van het nabijgelegen voetbalstadion de Kuip van Feyenoord.

Zo meldt nrc.nl vrijdag

De moskee is gefinancierd door de Al-Makhtoum Foundation van de steenrijke sjeik Hamdan bin Rashid Al-Makhtoum uit de Verenigde Arabische Emiraten. De AIVD deed onderzoek naar hem: hij zou financiële banden onderhouden met jihadisten. Om die reden drongen de Kamerleden Wilders (VVD), Eurlings (CDA) en Eerdmans (LPF) zes jaar geleden vergeefs aan bij het toenmalige kabinet om de financiering te verbieden. Al-Makhtoum stelde 4 miljoen euro beschikbaar voor de bouw, die in 2003 begon. Door de vele bouwvertragingen en onenigheid met een Duitse aannemer zijn de kosten de afgelopen jaren fors opgelopen.

De gebedsruimte in het pontificale gebouw aan de Colosseumweg biedt plaats aan 1.500 gelovigen, vooral afkomstig uit de Marokkaanse gemeenschap. De moskee van 2.600 vierkante meter telt vier verdiepingen. Er zijn ook ruimten voor cultureel- maatschappelijke activiteiten, zoals discussiebijeenkomsten en lezingen. 

PVV-leider Geert Wilders heeft al via Twitter laten weten dat hij vindt dat “dat vreselijke ding” niet hier hoort “maar in Saudi-Arabië”.

wilderstweet

  • Loading...