Gülenisten hebben leven Turks-Nederlandse politieagent verwoest

Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Ayhan Durak, politieagent in Venendaal kreeg de schok van zijn leven toen hij werd beschuldigd van spionage voor de Turkse regering. In een interview met de Telegraaf vertelt hij zijn verhaal.

Een Gülenist beschuldigde Durak ervan aangiftes tegen Erdoğan-aanhangers door te spelen naar de Turkse overheid. Hij werd wekenlang afgeluisterd, twee keer verhoord, zijn toestel werd afgepakt en ook zijn familie en vrienden werden ondervraagd.

Mijn reputatie als agent is aan diggelen. Net als mijn leven.

De nachtmerrie begint op 31 augustus. Zaman Vandaag, de krant van de sekte/terreurorganisatie FETÖ, lanceert een artikel: ‘Nederlandse pro-Erdoğan agent lekt informatie aangifte bedreiging.’ Vrijwel direct vragen de tweedekamerfracties CDA en VNL de minister van justitie om een onderzoek.

Nadat bekend wordt dat Gülenisten het brein zijn achter de mislukte couppoging, worden zij bedreigd in Nederland. Gülenisten eigenen zich een slachtofferrol toe. Nimet K., een Gülenist uit Rotterdam, doet aangifte tegen Durak wegens het schenden van de geheimhoudingsplicht. Hij wordt betiteld als de Erdoğan’s agent.

Het bewijs zou zijn dat haar ex-man haar opbelde en wist van haar aangifte die ze deed tegen een Erdoğan-aanhanger die haar had bedreigd. Hij zou het gehoord hebben van Durak, een vriend van haar ex-man.

Ze beweert dat de politieagent specifiek zoekt naar aangiftes tegen Erdoğan-aanhangers en dat hij die aangiftes vast en zeker naar de Turkse overheid stuurt.

Na drie maanden onderzoek komt het verlossende besluit: Durak is onschuldig. Minister van der Steur (Justitie) schrijft aan de Tweede Kamer: “Ayhan Durak is ten onrechte als verdachte van schending van het ambtsgeheim aangemerkt.”

Durak zelf is boos: “Toen ik als Erdoğan’s agent werd gezien, viel het halve land om me heen. Nu het blijkt dat ik onschuldig ben, is er nauwelijks aandacht. Ik ben als Erdoğan-aanhanger weggezet. Maar dat ben ik helemaal niet. Ik woon en werk hier en eerbiedig onze rechtsstaat.”

Hoewel Durak onschuldig is verklaard, wordt hij door een deel van de Turkse gemeenschap met de nek aangekeken. Hij was ooit aanspreekpunt voor de Turkse gemeenschap. Hij gaat naar de psycholoog en gebruikt medicijnen tegen de spanning. “Mijn familie en kinderen zijn besmet geraakt,” aldus Durak.

Advocaat Ejder Köse deed aangifte tegen Nimet K. en haar ex-man wegens smaad, laster en belediging.

  • Loading...