‘Helft broodjes döner kebab vol bacteriën’

Mensen met een verminderde weerstand, 65-plussers en zwangere vrouwen kunnen beter geen broodje döner eten.
Turks.nl Redactie

Dat concludeert de Consumentenbond na een onderzoek van 49 broodjes.

Bij meer dan de helft van de broodjes werd er veel bacterieën getroffen. Bij 5 broodjes zelfs de zogenaamde ‘poepbacterie’ (Escherichia coli). 

De consumentenbond kocht de broodjes bij 10 verkooppunten in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Breda. De broodjes bevatten geen ziekmakers als salmonella of campylobacter. Maar de bacteriën wel werden aangetroffen zouden de voedselveiligheid voor mensen met een verminderde weerstand schaden.

De hoge hoeveelheid van bacteriën duidt er op dat de döner te warm of te lang is bewaard, of dat er niet hygiënisch wordt gewerkt, aldus de consumentenbond.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Dit onderzoek laat wederom zien hoe belangrijk het is dat consumenten weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) maakt binnenkort de gegevens van de hygiëne-inspecties openbaar, iets waar de Consumentenbond zich al jaren voor inzet. Maar de gegevens dreigen onbetrouwbaar te worden, omdat restaurants zelf vragenlijsten mogen invullen over de hygiëne in hun zaak. Zo krijg je natuurlijk ‘slagers die hun eigen vlees keuren’.