Hoe kun je in Nederland stemmen voor het referendum?

Turks.nl Redactie

Vandaag maakte het Turks Consulaat in Deventer bekend, hoe Turkse Nederlanders met een Turkse identiteit kunnen stemmen voor het referendum.

Het referendum voor een nieuwe grondwet zal gehouden worden op zondag 16 april 2017. Het stemmen bij grensovergangen zal duren van maandag 27 maart tot zondag 16 april.

Integendeel tot de eerdere verkiezingen/referenda, moeten de kiezers ingeschreven staan bij een Turkse vertegenwoordiging in Nederland. Alleen dan kan men stemmen, op een daartoe gekozen datum in het vertegenwoordigingsgebouw (consulaat, red.) of bij grensovergangen. Bij alle Turkse vertegenwoordigingen kan er op de dag van het referendum gestemd worden van 09:00 tot 21:00.

Er moet gecontroleerd worden of je ingeschreven staat bij een Turkse vertegenwoordiging of niet. Dat kun je hier doen.

Sta je niet ingeschreven bij een Turkse vertegenwoordiging in Nederland? Dan kun je van zaterdag 18 februari tot en met zondag 26 februari bezwaar maken. Daarvoor moet men wel persoonlijk naar het consulaat komen. Hiervoor kan men komen op het consulaat op 18, 19, 25 en 26 februari van 10:00 tot 13:00. De bezwaren kunnen doordeweeks van 09:00 tot 16:00 ingediend worden. Hierbij is wel vereist dat er een Turks paspoort of -identiteitskaart wordt meegenomen.

Om onduidelijkheden te verhelderen is het telefoonnummer +90 444 99 75 in het leven geroepen voor kiezers buiten Turkije. Dit nummer zal tussen 17 februari en 17 april 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Voor meer informatie: www.ysk.gov.tr.