‘Homoseksuele imam’ blijkt geen imam

De enige openlijk homoseksuele imam in Nederland blijkt geen imam te zijn (geweest). Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek.

Hashim Jansen, de enige openlijk homoseksuele imam in Nederland, blijkt meerdere keren gelogen te hebben. Hij beweert onder andere dat hij is ontslagen bij de Marokkaanse Arrahman-moskee in het Zeelandse Goes vanwege zijn seksuele voorkeur. Onderzoek van NRC wijst uit dat hij daar nooit als imam heeft gewerkt. Dat is niet het enige punt waarover hij heeft gelogen.

Volgens Tarik Anhari, voorzitter van het moskeebestuur, heeft hij daar inderdaad nooit als imam gewerkt. Tarik geeft toe dat Jansen enige tijd verbonden is geweest aan de moskee, maar niet als imam. Volgens hem gaf hij daar rondleidingen aan schoolkinderen. “Hij heeft een paar keer geholpen met het vertalen van de vrijdagpreek”, vervolgt Tarik. Halima el Ouarik, een andere vrijwilliger in de moskee, geeft ook aan dat Jansen geen imam is geweest: “Hij was bijna elke dag in de moskee, maar hij was géén imam.”

Loading...

Jansen ontkent de aantijgingen: “Jij weet niet hoe het in dit wereldje werkt. Homoseksualiteit is een enorm taboe in de islam, daarom ontkennen ze dat ik ooit imam geweest ben, uit schaamte en angst voor gezichtsverlies.” De ‘ex-imam’ heeft later aangegeven dat hij in Zeeland werkzaam is geweest als ‘assistent-imam’.

Een ander punt waarover hij heeft gelogen is zijn academische titel. Jansen beweert vijf met jaar tussenpozen een opleiding gevolgd te hebben aan de Abu Nour Universiteit in Damascus alwaar hij een PhD in Tasawwuf, Fikh, Sharia en Interpretaties heeft gehaald. De universiteit verleent echter pas vanaf volgend jaar voor het eerst PhD-titels.

Daarnaast heeft hij ook gelogen over zijn vermeende priesteropleiding. In april 2011 heeft Jansen in een flyer over zichzelf geschreven dat ‘hij na zijn wijzing tot priester in het bisdom Roermond’ in 1997 begon aan een studie theologie aan de Universiteit van Leiden. Een woordvoerder van het bisdom Roermond laat in een reactie echter weten dat Jansen nooit aan hun priesteropleiding heeft gestudeerd. Ook is hij daar nooit tot priester gewijd.

Dankzij deze leugens geniet Hashim aanzien binnen internationale organisaties. Onder andere het beroemde Parijse instituut voor politieke studies heeft hem uitgenodigd voor een lezing. Voor de gespreksgroep voor homoseksuele moslimjongeren, die hij maandelijks leidt bij het COC, heeft hij onlangs nog € 20.000 subsidie ontvangen van stichting Vriendinnen en Vrienden van Schorer.

 

  • Loading...