Huri Sahin eerste Turks-Nederlandse burgemeester

Turks.nl Redactie

Huri Sahin is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Rijswijk. De benoeming zal naar verwachting geschieden in december. Sahin wordt daarmee de eerste burgemeester in Nederland van Turkse komaf.

Haar naam werd dinsdagavond door voorzitter Ed Bram bekendgemaakt na afloop van een gemeenteraadsvergadering.

Sahin is momenteel directeur van Stichting Lokaal, centrum voor democratie in Rotterdam en voorzitter van het Kinderrechtencollectief. Ze is geboren in 1974 geboren in Deventer als dochter van Turkse gastarbeiders uit Adana, maar verhuisde later naar Zoetermeer. In 2002 begon ze daar haar politieke carrière als gemeenteraadslid en was ze tussen 2014 en 2018 actief als statenlid in de provincie Zuid-Holland (GroenLinks). Later werd ze wethouder van Oegstgeest.

In 2009 verliet ze de PvdA als gevolg van de door haar genoemde ‘verrechtsing van de partij’. Ze pleitte in het verleden voor actie tegen Islamofobie en sprak zich uit tegen discriminatie van Turkse Nederlanders. Ze heeft onder andere gemeenteraadsleden in Turkije getraind in burgerparticipatie.

Huri Sahin is volgens de vertrouwenscommissie een ‘prettige, warme persoonlijkheid, toegankelijk, menselijk en loyaal’. Mogelijk zal ze op 12 december formeel worden beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester. Ze wordt de opvolger van Bas Verkerk die twee jaar lang waarnemend burgemeester is geweest.