Identiteit moordenaar Milica van Doorn bekendgemaakt

Turks.nl Redactie

De identiteit van de moordverdachte van de verkrachting en de moord op Milica van Doorn in Zaandam is bekendgemaakt.

Het gaat volgens De Telegraaf om een vader met vier dochters en een vaste baan. De 47-jarige Hüseyin A. zweeg 25 jaar lang over de zaak en bouwde ondertussen gewoon een gezin.

A. is volgens De Telegraaf geboren in Çiçekdağı, Kırşehir en was ten tijde van het misdrijf 22 jaar. Hij woonde in een flat op zo’n 500 meter van de plaats delict. Tegenwoordig is hij nog steeds woonachtig in Zaandam, maar wel in een andere wijk. Bij zijn flatwoning, gekocht in 2001, zouden de rolgordijnen naar beneden zijn. Voor de deur ligt een tas van supermarkt Lidl en er wordt niet opengedaan.

Buren zijn uiterst positief over de verdachte. ”Die man was altijd heel behulpzaam. Hij bood aan dat ik het direct moest laten weten als hij iets voor me kon doen”, zegt een bekende.

Verwantschapsonderzoek

De verdachte werd afgelopen zaterdag opgepakt. Omdat hij in volledige beperking zit, wil het Openbaar Ministerie zijn identiteit niet bevestigen. De man is een familielid van iemand die onlangs heeft meegewerkt aan verwantschapsonderzoek van de politie.

133 Turks-Nederlandse mannen in Zaandam werden gevraagd hun DNA af te staan. 125 mannen deden dat vrijwillig en een aantal werd nog gezocht. Twee personen, waaronder de aangehouden man, weigerden DNA af te staan.

Primeur

Het was de eerste keer dat in Nederland met een DNA-verwantschapsonderzoek een verdachte via een familielid werd gevonden. De verdachte werd na zijn aanhouding alsnog tot een DNA-test verplicht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aan de hand daarvan een sluitende overeenkomst vastgesteld met het DNA dat bij Milica werd gevonden.

Turks uiterlijk

De 19-jarige havo-scholiere Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een vijver naast de Sint-Jozefkerk in Kogerveld, een wijk in Zaandam. Ze was verkracht en met een mes om het leven gebracht.

Getuigen verklaarden toentertijd een man met een Turks uiterlijk te hebben gezien in de buurt waar Milica werd gevonden. Vandaar dat de mannen die opgeroepen werden voor het DNA-onderzoek ook een Turkse achtergrond hebben.

  • Loading...