Jaar cel en mega-boete om verkopen namaak merkkleding

Turks.nl Redactie

Plannen om een centje bij te verdienen door namaak merkkleding of parfum te verkopen? Denk daar nog even goed over na.

Het openbaar ministerie in België heeft namelijk een jaar cel en 12.000 euro boete gevorderd voor twee verdachten die namaakgoederen verkochten via een Facebook-pagina, genaamd ‘Merkkledij Antwerpen’. Zij boden onder andere kleding, tassen en parfum aan van merken als Burberry, Chanel, Gucci, Louis Vuitton en Hugo Boss. Uiteraard voor een veel lagere prijs. De celstraf is uitgesteld.

De merken besloten de zaak te onderzoeken: zij bestelden een handtas van Louis Vuitton en parfum van Gucci. Deze konden worden opgehaald in een garagebox in Antwerpen. Uit onderzoek bleek dat het ging om namaak (duh), geproduceerd in Turkije.

Er volgde een aanklacht: de politie deed een inval bij Nadiye I., één van de verdachten. Zij was niet thuis, maar anderhalf uur later dook ze op en was de Facebook-pagina offline gehaald.

De politie trof bij haar sleutels aan van de garagebox. Daar werden 1.400 items in beslag genomen. Nasr Eddine M., de andere verdachte, gaf alles toe. Na een ongeval in 2015 kreeg hij financiële problemen en besloot om te handelen in namaak-goederen. Hij bestelde de goederen uit Turkije, op naam van Nadiye I., maar zij zegt er niets mee te maken te hebben. Echter was zij degene die op Facebook de vragen van klanten beantwoordde en de pakketten verzond. Ze gaf aan dat ze niet wist dat het ging om namaak, maar dat vond het openbaar ministerie ongeloofwaardig, gezien het prijs- en kwaliteitsverschil.

€ 116.325 schadevergoeding

Het is nog onbekend of de merken akkoord zullen gaan met de eis van het openbaar ministerie: zij eisen namelijk een schadevergoeding van liefst €116.325. Op 6 maart doet de rechter een uitspraak.