Jongeren gaan vrijwillig basisschool opknappen in Kosovo

32 vrijwillige Nederlandse jongeren zijn zaterdag vertrokken naar Kosovo.
Turks.nl Redactie

Op initiatief van de Turkse jongerenvereniging Bozporus gaan ze een week lang hard werken aan een basisschool in het dorpje Studime, niet ver van de hoofdstad Pristina.

In Pristina wordt het groep ontvangen door een bus van gemeente Vushtrrii. Deze zal ze vervoeren naar hotel Kalaja. Zondag vertrok er ook een caddy vanuit Nederland, die volgeladen was met speelgoed, computers, kleding en meer.

‘De Ali Kermendi basisschool heeft 90 leerlingen, waarvan de meesten weeskinderen die minimaal één ouder hebben verloren in de oorlog’ vertelt Hasan Türk, voorzitter van Bozporus. ‘De school heeft nog vele sporen van de oorlog. We gaan de drie lokalen oververven. Elk lokaal krijgt zijn eigen thema. Aan de hand van de thema worden er tekeningen gemaakt op de muren’ voegt hij er aan toe. Ook is er een animatieteam die de scholieren een week lang zal amuseren.

Zondagmiddag deelt de groep mee aan een dodenherdenkingsdag van de dorpen Prekaz en Studime. In de oorlog hebben Servische soldaten geprobeerd om deze twee dorpen volledig weg te vegen.

Woensdag bezoekt de groep het monument van Adem Jashary, een volksheid die vanuit zijn huis met zijn gezin heeft gevochten tegen een Servische bataljon. Tijdens de gevechten heeft hij bijna heel zijn familie kwijtgeraakt. Na dit bezoek krijgt de groep een rondleiding in de hoofstad Pristina.

Donderdag gaat de groep niet werken, maar brengt een bezoek aan de Turkse stad Prizren, en gaan daar een hele dag doorbrengen onder leiding van een gids.

Vrijdag wordt de school heropend met een seremonie. Zaterdag komt de groep weer terug.

Het gehele project wordt gefinancieerd door sponsorgeld die de deelnemers uit hun eigen omgeving hebben verzameld. Naast het opknappen van de school word er in samenwerking met de Turks-Kosovaarse stichting Cesme hulp aangeboden aan 20 arme gezinnen. 

{gallery}uploads/2011/ksv{/gallery}

© Turks.nl

  • Loading...