Klasfoto niet op schoolsite wegens hoofddoek

De directie van de Ursulinen in Mechelen weigerde een klasfoto te publiceren op de site van de school omdat twee leerlingen tijdens de proclamatie een hoofddoek droegen.
Turks.nl Redactie

Dat meldt gva.be.

De beelden werden donderdag alsnog online gezet, maar wel na protest van de klasgenoten.

“Woensdagochtend stonden alle foto’s op de site van de school. Behalve die van onze klas. Omdat twee klasgenoten een hoofddoek droegen”, zeggen de leerlingen van 6 Economie.

“Wij betreuren dat twee leerlingen het schoolreglement overtreden hebben door tijdens de proclamatie met een hoofddoek naar school te komen. Ze weten nochtans zeer goed dat dat verboden is. Het staat duidelijk in ons schoolreglement dat door de ouders werd ondertekend. We hebben hen daar op gewezen en hebben de foto’s inderdaad niet gepubliceerd tussen de beelden van de andere zesdejaars”, zegt Ingeborg De Cooman van de Ursulinen in Mechelen.

Tijdens de proclamatie werden de twee leerlingen al aangesproken door de directie. Zij vonden dat ze hun hoofddoeken konden dragen omdat de proclamatie buiten de lessen is.

“Bovendien, als ze dan toch zo consequent willen zijn, in het schoolreglement staat ook dat spaghettibandjes, teenslippers en alcohol op school verboden zijn. Nochtans, op de receptie werd wijn geschonken en heel wat meisjes droegen spaghettibandjes. Maar daar werd niets van gezegd”, klinkt het. “Klopt niet, we hebben hen daar ook op gewezen”, reageert de woordvoerdster van de school.

Gebrek aan open visie
“Toen we woensdag de directie contacteerden met de vraag waarom de foto’s niet op de site stonden en waarom de hele klas moest boeten, heeft men geprobeerd de zaak in stilte te regelen. Maar wij hebben als klas toch besloten om met de zaak naar buiten te treden omdat er al het hele schooljaar gediscrimineerd wordt. De Ursulinen mogen dan wel posters verspreiden over hun ‘open visie’, in realiteit is daar weinig van te merken”, zeggen de leerlingen.

“Donderdag hebben wij als school beslist om de bewuste foto’s toch op de site te plaatsen. We blijven achter ons standpunt staan, maar vinden niet dat de hele klas daar moet voor opdraaien”, zegt woordvoerster Ingeborg De Cooman nog.