Koerdische ‘hulporganisaties’ sturen donaties naar PKK

De PKK verzamelt hulpgeld voor de aardbeving in Van onder de namen ‘Koerdische Rode Maan’ en ‘Sarmaşık’, maar echter komt de hulp nooit aan. Donaties naar deze zogenaamde hulporganisaties, die ook actief zijn in Nederland, gaan rechtstreeks naar terreur.
Turks.nl Redactie

Dat melden diverse Turkse media donderdag.

De Koerdische Rode Maan (Koerdisch: ‘Heyva Sor a Kurdistan’) is actief in Europese landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken, en hebben aparte rekeningnummers in elk land. 

Aardbeving Van
Vooral na de aardbeving in Van waar ongeveer 650 mensen om het leven zijn gekomen, heeft de organisatie zijn activiteiten opgevoerd: Op de Koerdische TV-zender Roj TV wordt opgeroepen om te doneren, en worden ondersteund met affiches, brochures en met publicaties op twitter en Facebook.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken volgt de zogenaamde hulporganisatie op de voet. Zo zijn de landen verzocht om deze te verbieden. Het MBZ heeft documenten opgestuurd naar de landen waarop wordt bewezen dat het geld rechtstreeks naar terreurkampen gaat.

Donaties
Turkse autoriteiten waarschuwen, en adviseren alleen om te doneren op de rekeningnummers van de Turkse Rode Halve Maan.

Aardbeving Elazığ
In 2010, na de aardbeving in Elazığ was de Koerdische Rode Maan al in de Turkse media (CNN), met berichten dat de donaties niet aankomen bij de slachtoffers, maar naar de terreurorganisatie gaan.

© Turks.nl