‘Koos H. opnieuw gehoord over twee moorden’

(Novum) – Een Belgische onderzoeksrechter gaat de Nederlandse seriemoordenaar Koos H. opnieuw verhoren
Turks.nl Redactie

over zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op twee Zweedse studentes.

Onderzoeksrechter Michèle Mons delle Roche heeft tegen het Belgische Nieuwsblad gezegd zelf af te reizen naar Nederland hiervoor.

De stoffelijke overschotten van de 18-jarige Gun-Ingeborg Johannesson en de 19-jarige Ann Jönsson en werden begin mei 1980 gevonden in een bos bij La Roche in de Belgische Ardennen. H. werd in verband met de moorden twee keer eerder verhoord, maar ontkende toen iets te weten.

De seriemoordenaar was kort na de dubbele moord in Nederland gearresteerd voor drie moorden. De moorden op de Zweedse studentes zijn uiteindelijk nooit opgelost.

Koos H. is wegens een drievoudige moord tot levenslang veroordeeld en zit al dertig jaar vast. De afgelopen weken kwam H. veelvuldig in het nieuws, omdat misdaadverslaggever Peter R. de Vries heimelijk in de gevangenis opgenomen beeld- en geluidsmateriaal van de seriemoordenaar wilde uitzenden. Dat gebeurde in het laatste deel van het drieluik uiteindelijk niet, nadat de rechtbank in Amsterdam het vertonen van het materiaal verbood.

In de geheime opnamen bekende H. meer te weten over de dubbele moord. De feiten zijn inmiddels verjaard, maar de onderzoeksrechter wil H. toch horen, ‘al is het maar om de families zekerheid te bieden’.