Koppel met 4 flats in Turkije kreeg huursubsidie

Een Turks koppel is veroordeeld wegens fraude omdat ze onterecht in een sociale huurwoning verbleven en ook nog eens huursubsidie kregen.

Volgens de rechter in Antwerpen bleek het koppel eigenaar te zijn van maar liefst 4 flats en 16 bouwgronden in Turkije. Sinds eind 2015 kregen zij 350 euro per maand aan huursubsidie terwijl ze flink wat vastgoed hadden in Turkije.

De appartementen werden verhuurd en leverden dus aardig wat inkomsten op. De schade valt nog mee: zij moeten zo’n 6.000 euro aan subsidie terugbetalen. Ook de kosten van de zaak en het onderzoek in Turkije komt voor hun rekening: zo’n 4.000 euro.

Onderzoek

In België wordt een bedrijf ingeschakeld om onderzoek te doen of mensen met een sociale uitkering bezittingen hebben in het buitenland. Volgens HLN.be blijkt uit een steekproef dat bijna de helft van de mensen die aanspraak maken op een uitkering of een subsidie aan het frauderen zijn. Naast het onderzoek in het buitenland wordt ook gekeken naar de levensstijl van mensen of wordt de overheid getipt door familieleden van de mensen.