Kritiek op Nederland om racisme

Door | Binnenland

Klik hier voor het rapport.

De commissie vindt dat een racistisch motief bij een misdrijf als verzwarende omstandigheid moet gaan gelden. Ook moet er een nationale strategie komen tegen discriminatie op grond van ras.

Volgens de ECRI is sinds het vorige verslag (2008) vooruitgang geboekt, maar er blijven punten bij zorg bij de bestrijding van racisme.

De ECRI vindt het een slechte zaak dat er wordt bezuinigd op anti-discriminatiebeleid en projecten tegen discriminatie. De commissie wil verder dat er een einde komt aan uitbuiting van uitzendkrachten die niet in Nederland wonen, bijvoorbeeld van Poolse arbeiders in de agrarische sector.

Islam
Het is de commissie verder een doorn in het oog dat “bepaalde politici en media” de islam en moslims, net als de komst van Oost-Europeanen, vaak afschilderen als bedreiging voor de Nederlandse maatschappij. Ook is er geen nationaal beleid om bijvoorbeeld Roma beter te integreren in de samenleving, staat in het rapport.

Nederland krijgt ook kritiek vanwege discriminatie bij sollicitaties, in de entertainmentindustrie en in voetbalstadions, waar geregeld antisemitische spreekkoren te horen zijn.

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...