Kritiek uit Turkse moskeeën op Erdoğan

Turks.nl Redactie

Twee koepelorganisaties voor Turkse moskeeën hebben kritiek geuit op de uitspraken van de Turkse president. 

De kritiek komt na de laatste uitspraak van Erdogan over de veiligheid van Europeanen. Als Europa de mensenrechten niet respecteert, zullen Europeanen nergens ter wereld nog veilig zijn, vindt hij.

Volgens Yusuf Altuntas van Milli Görüs is de uitspraak ‘het toppunt’, zegt hij tegen Trouw. Hij beheert zo’n vijftig moskeeën in Nederland. Milli Görüs is een islamitische beweging waarvan veel aanhangers de Turkse president steunen. Het is dus een verrassing dat er kritiek wordt geleverd.

Fikri Demirtas van Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) sluit zich daarbij aan: “Dit is niet de juiste taal voor een president. Wij zijn ook Europeanen: we wonen hier al meer dan vijftig jaar. Krijgen wij straks ook te maken met geweld?” Beide organisaties vrezen dat de uitspraken het imago van de Turkse gemeenschap in Nederland zal schaden.

‘Laat ons met rust’

Bij de Turkse verkiezingen stemde de meerderheid van de Turkse Nederlanders op Erdogan, zegt Altuntas. “Maar als de president zo doorgaat, wordt dat minder. Laat ons gewoon met rust!”

Diyanet, de grootste koepelorganisatie voor Turkse moskeeën, heeft niet gereageerd. “Wij reageren nooit op politieke kwesties,” aldus een woordvoerder tegen Trouw.