‘Leerlingen van school gestuurd wegens spreken Turks’

Middelbare scholieren van Turkse afkomst worden van school gestuurd omdat ze hun moedertaal spreken.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat melden diverse Turkse media.

Denizhan Murat Üresin, scholier op het Cosmicus Montessori Lyceum in Amsterdam zegt dat hij van school is gestuurd omdat hij buiten lestijd Turks heeft gesproken. “Ik heb de schoolregels uitgezocht, er bestaat geen regel over dat je je moedertaal niet mag spreken.”  Verder meldt Üresin dat hij niet de enige is van school is gestuurd wegens het spreken van Turks, en dat hij verdere stappen zal nemen tegen het besluit.

Ook de moeder van Murat is verbaast over het besluit. “Twee leraren kwamen bij mij thuis om mijn kind te waarschuwen. Mijn kind is een Nederlander van Turkse afkomst, hij krijgt les in het Nederlands, maar natuurlijk kan hij buiten zijn lessen de Turkse taal gebruiken tijdens het praten met zijn vrienden.”

Reactie school
Het schoolbestuur zegt dat zij niet de enige school zijn die dezelfde stappen nemen: “We willen dat er alleen Nederlands wordt gesproken tijdens schooltijd. Meer scholen zijn het met ons eens. Murat is niet van school gestuurd alleen omdat hij Turks heeft gepraat” aldus Piet van Dijk, onderwijsdirecteur bij CML. Meer wilde het bestuur niet zeggen.

In 2004 werden Turkse lessen op Nederlandse basisscholen afgeschaft. De Turkse media is boos, omdat nu er ook een verbod blijkt te zijn in het spreken van Turks op schoolpleinen, gangen en kantines.

© Turks.nl

  • Loading...