Leugen Nu.nl exposed door Turks.nl

Turks.nl Redactie

Vorige week verscheen een artikel op Nu.nl, de meest gelezen nieuwssite van Nederland. De redactie van Turks.nl constateerde dat er een keiharde leugen stond in het artikel.

Nu.nl schreef vorige week over ‘operatie Olijftak’, zoals de militaire operatie van het Turkse leger in Afrin wordt genoemd. Het Vrije Syrische Leger vecht daar met steun van de Turkse Strijdkrachten tegen YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.

‘Koerdische milities vragen opnieuw om hulp van Syrisch leger in Afrin’, luidde de kop. Doelend op dat YPG de steun van Assad niet genoeg vond tegen de overweldigende macht van het Turkse leger.

De laatste zin van het artikel, waarbij uitleg wordt gegeven over de Turkse militaire operatie, luidt: ‘De internationale gemeenschap heeft “Operatie Olijftak” in de Veiligheidsraad veroordeeld’. Dit is echter onjuiste informatie. (Klik hier om het artikel te lezen).

De meeste landen die reageerden op ‘operatie Olijftak’ hebben de militaire operatie expliciet niet veroordeeld. Ook Nederland weigerde de operatie te veroordelen. De VN-veiligheidsraad heeft eveneens de militaire operatie niet veroordeeld.

Reactie Nu.nl

Een redacteur van Turks.nl sprak Nu.nl hierop aan en kreeg als reactie dat het inderdaad een verkeerde formulering was en dat het aangepast zou zijn.

Mail nu.nl aan redactie Turks.nl

Een week later is dit nog altijd niet gedaan, noch is er gereageerd op verdere mails. Daarom is besloten de kwestie online te zetten.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.