‘Marokkanengemeenten willen niet aan afspraken’

Door | Binnenland

Dat schrijft Trouw donderdag.

Demissionair minister voor Wonen, Wijken en Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) neemt nu genoegen met de vage toezegging dat de gemeenten zorgen voor een ‘dalende trend in de oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse jongeren bij schooluitval, werkloosheid en criminaliteit’.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem noemt het in de krant onacceptabel dat de gemeenten wel geld krijgen en geen doelen hoeven op te stellen. Volgens hem is zo niet te beoordelen of de extra inspanning zin heeft gehad.

Bij elkaar is voor 22 gemeenten zeven miljoen euro vrijgemaakt om problemen met Marokkaanse jongeren aan te pakken. Veertien gemeenten weigeren duidelijke prestatieafspraken te maken. De helft van de gemeenten heeft volgens de krant ondanks het extra geld geen specifiek beleid voor de Marokkanen.

Het geld werd vrijgemaakt nadat het Rijk en de gemeenten vorig jaar juni een intentieverklaring tekenden. Daarin staat dat ze samenwerken bij het aanpakken van de problemen. In januari moesten de gemeenten hun plannen voor de komende jaren indienen en in april zouden prestatieafspraken worden gemaakt.

Maar ‘ervaringen met eerdere subsidies en experimenten hebben geleerd dat men te vaak te ambitieuze verwachtingen heeft die in de praktijk niet worden gehaald’, schrijft het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie in een rapport dat naar de Kamer is gestuurd.

Novum

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...