Massamoordenaar Cevdet Yılmaz aka ‘Ted de Turk’ komt binnenkort vrij

Cevdet Yılmaz komt waarschijnlijk binnenkort vrij. Woensdag bepaalde de rechter dat minister Dekker van Rechtsbescherming zijn gratieverzoek opnieuw moet bekijken. Volgens de rechter heeft de Staat geen goede argumenten om Yilmaz geen gratie te verlenen.

Eerder besliste het gerechtshof al dat de zesvoudige moordenaar, die Ted de Turk werd genoemd, gratie moet krijgen. De minister heeft dat tot nu toe altijd afgewezen. De nu 63-jarige schutter zit een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café ’t Koetsiertje.

De Turkse Nederlander probeerde via de rechter de minister dwingen tot het afgeven van zo’n positief advies. Dat is nodig zodat de koning gratie kan verlenen. De Staat heeft tot nu toe geweigerd om Yilmaz gratie te verlenen, vanwege de ‘schrijnende situatie van de slachtoffers en de nabestaanden.’

Volgens de rechter klopt dit argument niet en moet de minister kijken naar de argumenten van het gerechtshof. Volgens het hof is geen kans op herhaling, heeft hij lang genoeg vastgezeten en weegt de ‘schrijnende situatie’ van de nabstaanden niet zwaarder dan de noodzaak om Yılmaz vast te houden.

In 2001 werd Yilmaz vanuit de gevangenis overgeplaatst naar een TBS-kliniek. Met rechtszaken wist hij daarna af te dwingen dat hij op begeleid en onbegeleid verlof mocht. Sinds enige tijd mag hij ook onder toezicht buiten de kliniek wonen, bij zijn gezin. Ook heeft hij een baan. Yılmaz zou zelfs met zijn vrouw willen terugkeren naar Turkije.

Volgens de advocaat van Yılmaz is er een grote kans dat er gratie wordt verleend aan Yılmaz.

Wat gebeurde er?

Cevdet Yılmaz komt uit Boğazlıyan, Yozgat. Gökmen T.,die in maart 4 mensen doodschoot in een tram in Utrecht, komt uit dezelfde plaats, net als mensenhandelaar Şaban B.

Yılmaz naturaliseerde zich in 1983 tot Nederlander. In het café waar de schietpartij plaatsvond zou een man tegen hem hebben gezegd “dat hij dan wel een Nederlands paspoort heeft, maar een kanker-Turk is en blijft”. Vervolgens werd hij geslagen en viel op de grond, waarop hij werd uitgelachen door anderen in het café. Hij verliet het café en kwam even later terug en schoot om zich heen. Hij raakte tien mensen. Zes van hen, onder wie een moeder en haar twaalfjarig dochtertje, overleefden het niet