Medische kliniek richt zich op Turken

De eerste medische kliniek die zich uitsluitend richt op allochtone patiënten gaat volgende maand open in Amsterdam.
Turks.nl Redactie

De naam van de instelling is Vatan en is opgericht door een aantal specialisten van voornamelijk Turkse afkomst. Dat meldde kinderarts Sukru Genco, een van de initiatiefnemers, maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Uit informatie van zorgverzekeraar Agis blijkt dat jaarlijks ruim 30.000 Turken tijdens hun zomervakantie naar een Turks ziekenhuis gaan met hun klachten. „Een deel van de Turkse allochtonen voelen zich onvoldoende begrepen door Nederlandse hulpverleners en zoeken hulp in het land van herkomst, vaak ondanks goede kennis van de Nederlandse taal”, aldus de Vatankliniek op haar website.

Kinderarts Genco zei in de uitzending dat Turkse ziekenhuizen soms meer zorg geven dan nodig is. „Er wordt veel meer medicatie gegeven, er vinden meer onderzoeken plaats, maar ook worden overbodige operaties uitgevoerd”, aldus Genco. Met zorgverzekeraar Agis als financier, wil deVatan-kliniek de stroom Turkse patiënten naar Turkije afremmen en overbehandeling in dat land tegengaan..

De initiatiefnemers hebben een marktonderzoek gehouden om te zien of er belangstelling zou zijn voor behandeling in Nederland. Volgens Genco zou 90 procent van de Turken die zich nu in Turkije laten behandelen, voor een behandeling in Nederland kiezen als er een kliniek als Vatan zou zijn.

Vatan is al actief als besnijdeniskliniek met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Apeldoorn, meldt Telegraaf.nl.