Broers opgepakt voor miljoenenfraude bij Turks-Nederlands thuiszorgbureau

Twee broers van een thuiszorgbureau in Utrecht zijn opgepakt op verdenking van jarenlange miljoenenfraude met de persoonsgebonden budgetten (pgb) die mensen hadden aangevraagd om hun zorg mee te betalen. 

De bestuurder en werknemer van het Utrechtse thuiszorgbureau hielpen vooral cliënten van Turkse afkomst. Het OM denkt dat bijna 80 procent van het ontvangen geld van zo’n honderd cliënten niet aan zorg werd uitgegeven. Het gaat volgens RTV Utrecht om meer dan zes miljoen euro.

Er zijn drie kantoren en drie woningen doorzocht. Daarnaast is beslag gelegd op bankrekeningen en tien auto’s waaronder een Porsche, een BMW, een Landrover en een Audi. Die auto’s zijn waarschijnlijk betaald met zorggeld. De broers worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en het witwassen van crimineel geld.

Het Openbaar Ministerie zegt ervan uit te gaan dat de verdachten hebben samengewerkt met sommige cliënten. Een deel daarvan zou daadwerkelijk zorg nodig hebben, maar hier slechts een deel van hebben ontvangen, een andere groep had helemaal geen zorg nodig. Ook werd geld dat de thuiszorgorganisatie ontving, contant aan de cliënten gegeven.

Mochten de cliënten niet kunnen aantonen dat het ontvangen geld aan zorg is besteed, kan het geld worden teruggevorderd.