Naaktfoto’s op internet brengen Turkse buurvrouwen voor rechter

De bal ging aan het rollen toen bleek dat op een datingsite naaktfoto’s van Raziye K. te zien waren.
Turks.nl Redactie

Ze zou zich op die site hebben aangeboden als prostituee. Binnen de hechte Turkse gemeenschap van Sint-Amandsberg zorgde dit voor enige beroering en ze werd er meermaals over aangesproken. Niet lang daarna diende de vrouw klacht in tegen haar vriendin Nora K., die een kamer in hetzelfde pand aan de Dendermondsesteenweg betrok als Raziye K. Ze beweerde dat haar vriendin de foto’s zou hebben verspreid.

Door het openbaar ministerie werd een onderzoek bevolen door de FCCU (Federal Computer Crime Unit). Dit onderzoek wees uit dat de foto’s inderdaad via het IP-adres van de laptop van Nora K. waren verstuurd. Er zijn echter nooit foto’s op de laptop zelf gevonden.

‘Raziye K. is een doortrapte leugenaarster en bedriegster. Ze probeert zichzelf wit te wassen tegenover de Turkse gemeenschap in Gent’, zegt Johan Vanden Abeele, advocaat van Nora K. ‘En daarvoor zocht ze een gemakkelijk slachtoffer: haar goeie vriendin die naast haar woonde.’

‘Mijn cliënte maakte gebruik van een onbeveiligde internetverbinding en Raziye K. had de sleutel van haar kamer. Het is dus heel goed mogelijk dat zij zelf, via de internetverbinding of gewoon door binnen te breken in haar kamer, de foto’s via de laptop van Nora K. op het net heeft gezet. Om geen sporen achter te laten op haar eigen laptop. En de eigenares van het pand, die er ook woonde en reeds in de gevangenis van Brugge zat voor internetfraude, heeft hier volgens mij ook bloed aan de handen.’

Nora K., de verdachte in deze zaak, heeft van in het begin haar onschuld uitgeschreeuwd. Ze vraagt dan ook de vrijspraak.

‘Los van de feiten is dit een belangrijke zaak in verband met computerbeveiliging’, zegt Vanden Abeele nog, ‘Iemand met kennis van zaken kan gemakkelijk binnendringen in de onbeveiligde computer van een ander en misbruik maken van de situatie.’ Uitspraak op 28 april.